Het maken van een schermafbeelding is een handigheidje dat iedereen wel eens gebruikt. Op een Samsung-telefoon bijvoorbeeld, kan dit op meerdere manieren worden gedaan. De meest gebruikelijke methode is door tegelijkertijd de aan/uit-knop en de volumeknop omlaag in te drukken. Deze simpele actie zorgt ervoor dat het scherm flitst en de afbeelding wordt opgeslagen in je galerij. Wil je precies weten hoe dit werkt? Bekijk hier hoe maak je een schermafbeelding samsung voor meer details. Een minder bekende, maar uiterst handige truc is de palm swipe. Door met de zijkant van je hand over het scherm te vegen, kun je snel en gemakkelijk een screenshot maken. Dit moet wel eerst in de instellingen worden ingeschakeld onder ‘Bewegingen en gebaren’.
Na het nemen van een screenshot zijn er tal van bewerkingsopties beschikbaar. Zo kun je direct na het maken van de schermafbeelding kiezen om deze bij te snijden, tekst toe te voegen of bepaalde delen te markeren. Dit maakt het delen van precies datgene wat je wilt laten zien een stuk eenvoudiger. Vooral bij het delen van instructies of foutmeldingen kan dit erg handig zijn.
Slim navigeren in apps
Hoe vaak gebeurt het niet dat je onderweg bent en snel een route moet vinden? Google Maps is hier natuurlijk een uitkomst voor. Maar wist je dat er ook alternatieve routes zijn die vaak minder druk zijn? Wanneer je een route hebt ingevoerd, kun je op de drie puntjes rechtsboven klikken en dan kiezen voor ‘Route-opties’. Hier kun je bijvoorbeeld tolwegen of snelwegen vermijden, wat soms verrassend efficiënte routes oplevert. Lees meer over het vinden van een alternatieve route google maps voor een nog betere rijervaring.
Een andere interessante app voor navigatie is Waze. Deze app maakt gebruik van realtime data van andere gebruikers om de meest actuele verkeersinformatie te geven. Soms kan het echter gebeuren dat Waze geen route kan vinden. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een slechte GPS-verbinding of een probleem met de kaartgegevens. Het helpt vaak om de app opnieuw op te starten of te controleren of er updates beschikbaar zijn.
Verstopte sneltoetsen
Naast navigatie zijn er in veel apps handigheidjes verstopt die je leven net iets makkelijker kunnen maken. Neem bijvoorbeeld spraakcommando’s in navigatie-apps. In Google Maps kun je eenvoudig zeggen: “Hé Google, neem me mee naar huis,” en de app zal automatisch de route naar je opgeslagen thuisadres berekenen. Dit soort kleine functies kunnen enorm helpen wanneer je je handen niet vrij hebt tijdens het rijden.
Batterijduur verlengen zonder gedoe
Een van de grootste ergernissen bij smartphonegebruik is zonder twijfel de batterijduur. Er zijn echter enkele eenvoudige manieren om de levensduur van je batterij aanzienlijk te verlengen zonder dat je hiervoor allerlei ingewikkelde instellingen hoeft aan te passen. Het dimmen van je schermhelderheid is bijvoorbeeld een effectieve manier om batterij te besparen. Daarnaast kun je in de meeste telefoons kiezen voor een energiebesparende modus die automatisch achtergrondprocessen beperkt.
Een andere tip is om apps die veel energie verbruiken, zoals sociale media en games, minder vaak te gebruiken of zelfs uit te schakelen wanneer ze niet nodig zijn. Ook het uitschakelen van functies zoals Bluetooth en Wi-Fi wanneer je ze niet gebruikt, kan helpen om batterijduur te verlengen.
Nuttige spraakassistent commando’s
Spraakassistenten zoals Google Assistent en Siri kunnen veel meer dan alleen simpele vragen beantwoorden. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het instellen van herinneringen, het verzenden van berichten en zelfs het bedienen van slimme apparaten in huis. Zeg gewoon “Hé Google, zet het licht aan” en als je slimme verlichting hebt, zal deze direct reageren.
Daarnaast kunnen spraakassistenten ook helpen bij navigatie-opdrachten. Vraag bijvoorbeeld “Hé Google, hoe kom ik op mijn werk?” en je krijgt direct de beste routebeschrijving inclusief realtime verkeersinformatie. Dit soort commando’s maken het gebruik van technologie een stuk intuïtiever en handsfree mogelijke onderweg.
Onmisbare privacy instellingen
In een tijdperk waarin privacy steeds belangrijker wordt, is het essentieel om bewust om te gaan met de instellingen op je telefoon en andere apparaten. Zorg ervoor dat je locatiediensten alleen aanstaan wanneer dit echt nodig is. In veel apps kun je dit per toepassing instellen, zodat niet elke app constante toegang heeft tot je locatiegegevens.
Ook is het verstandig om regelmatig door te nemen welke apps toegang hebben tot gevoelige informatie zoals contacten, foto’s en berichten. In zowel Android als iOS kun je deze permissies eenvoudig beheren via de instellingen onder ‘Privacy’. Door deze instellingen goed in te stellen, kun je er zeker van zijn dat jouw persoonlijke gegevens beschermd blijven.