Hoe manage jij je financiën?

Heb jij financiële vragen, en weet je eigenlijk niet waar je naartoe moet voor het antwoord? Vraag je je af hoe de berekening maximale hypotheek eigenlijk in elkaar steekt, of hoe en wanneer je een 2e hypotheek voor verbouwing kan, mag en zou moeten afsluiten? Of vraag je je af wanneer je genoeg hebt gespaard voor iets als een auto, bijvoorbeeld? Al die vragen kunnen nogal lastig en overweldigend zijn, zeker als je niet helemaal weet hoe je ermee om moet gaan en waar je de informatie vandaan moet halen. Gelukkig ben je nu hier. Laten we snel kijken naar jouw meest brandende vragen omtrent je financiën. 

 

 Leren budgetteren 

 

Hoe krijgen mensen het toch voor elkaar om hun financiën, nou ja, ‘voor elkaar’ te hebben? Je leert het niet of amper op school, en daarna moet je het maar gewoon weten. Gelukkig sta je er niet alleen voor; er zijn vast mensen in je leven, of het nu vrienden, mentoren of misschien wel collega’s zijn, die diezelfde worsteling hebben doorgemaakt en je nu precies kunnen uitleggen wat je echt moet weten. Alvast een goede tip voor budgetteren, of het nu over grote uitgaves of kleinere investeringen gaat: zorg dat er in de basis genoeg geld is voor de basis, en ga dan pas verder kijken. Ook is het bij kleinere uitgaves goed om je te bedenken; ‘kan ik dit twee keer betalen?’ Zo weet je of je na de aankoop nog genoeg geld overhoudt voor andere dingen, en voel je in of je iets echt nodig hebt. Ook is het goed om rekening te houden met grotere uitgaves, zoals een auto, en dat deze geen eenmalige aankoop zijn maar een blijvende investering. Voor zoiets moet je financieel echt klaar zijn. 

 

Hypotheek 101

 

En dan nog zo eentje waar je op school niet veel over leert; de hypotheek. Wat is een hypotheek? Een hypotheek is eigenlijk een lening met je huis als onderpand, waarmee je het geleende bedrag om je huis mee aan te schaffen terugbetaald. De berekening maximale hypotheek wordt gemaakt om te berekenen op hoeveel rente je recht hebt (het liefst natuurlijk zo laag mogelijk) wanneer je terugbetaalt. Deze rente wordt berekend op dingen als je studieschuld en je maandelijkse inkomen. 

 

Financiële zaken kunnen overweldigend overkomen, maar je staat er niet alleen voor. Vraag om hulp, zoek mensen die er verstand van hebben en dan komt het helemaal goed.