Hoe gaat het met het management van jouw financiën? Dat is misschien een confronterende vraag, zeker voor ons Nederlanders en onze twijfel om over geld te praten, maar het is toch goed om het zo af en toe te doen. We zitten zo af en toe allemaal met financiële vragen. Bijvoorbeeld: hoe regel je een 2e hypotheek voor verbouwing, en hoe werkt de berekening maximale hypotheek? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je gaat verhuizen, of een nieuwe auto aanschaft, of andere grote financiële beslissingen? Lees gauw verder.
Budgetteren
‘Budgetteren kan je leren’, dat zei m’n oma altijd. Het is ook echt zo, maar de belangrijke vraag is; waar dan? Het zijn geen dingen die je voorgeschoteld krijgt op school, en het kan lastig zijn om uit te vogelen hoe je alles, nou ja, uit moet vogelen zonder duidelijk bron. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een betere financiële zelfstandigheid en een beter begrip op te bouwen. Ga bijvoorbeeld naar vrienden, mentorfiguren en/of ouders of verzorgers. Er zijn ook altijd financiële adviseurs bij je bank of van andere instanties die je verder zouden kunnen helpen, al is het ook daar zaak om een doordachte beslissing te maken. De gouden tip om budgetteren te leren? Budgetteren is een betrouwbare manier om ervoor te zorgen dat je nooit meer geld uitgeeft dan je hebt óf dat er binnenkomt op een gegeven moment. De vraag ‘Kan je dit twee keer betalen?’ geldt bijvoorbeeld voor kleinere uitgaves, zodat je altijd zeker weet dat je genoeg overhoudt, en voor iets groots als een auto moet je zowel budgetteren voor de onmiddellijke uitgave, als voor de investeringen die volgen.
Hypotheekdingen
Hoe sluit je een hypotheek af? Hoe wordt zoiets berekend? Een hypotheek is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een lening met je gekochte huis als onderpand. De rente die je betaalt over deze rekening wordt berekend met verschillende factoren in het achterhoofd; dingen als je studieschuld en hoeveel jij en je eventuele partner/huisgenoot per maand verdiend.
Financiële zaken kunnen nog weleens ingewikkeld en overweldigend overkomen. Gelukkig sta je er niet alleen voor; online is veel advies te vinden, maar ook in je omgeving zijn er altijd mensen die willen helpen. Maak je beslissingen pas als je er goed over na gedacht hebt, en vraag vooral om hulp als je die nodig hebt. Je komt er wel.